Despre aronia…

Orignar din America de Nord, arbustul de aronia a patruns in Europa in secolul 18, in special in Tarile Scandinave si Rusia. Mai recent este cultivata in tarile Est Europene si Germania. Dintre cele trei varietati de de aronia: rosie, cu un gust mai dulce dulce, neagra, cu un gust astringent si purpurie, o combinatie intre cele doua, cea mai raspandita si mai bogata in nutrienti este Aronia neagra (Aronia Melanocarpa).

In plantatia noastra, se regasesc doua soiuri de Aronia Melanocarpa, si anume Aronia Nero, si Aronia Melrom (un soi superior produs de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru pomicultura de la Maracineni).

Arbustul de aronia este rezistent atat la daunatori, cat si la temperaturi extreme, iubeste apa,  solurile medii si usoare, cu un PH neutru si lumina.

Fructele de Aronia cresc in buchetele si cea mai buna perioada pentru cules este sfarsitul lunii August – inceputul lunii Septembrie.

Niivelul antioxidanților benefici sănătății mult mai mare decât orice alte fructe de pădure, conținutul scăzut de zahăr si substanțe nutritive continute au facut ca Aronia sa fie considerat un super aliment.

Cum se consuma aronia?

  • Fructe Proaspete

    Fructele proaspete de aronia au un gust usor amarui si astringent, iar din acest motiv unele persoane evita sa le consume ca atare. Ca alternativa, fructele proaspete se pot combina cu alte fructe mai dulci, in combinatie cu miere sau sirop de artar, se pot adauga in iaurt, terciuri, budinci sau batoane.
    Fructele proaspete de aronia se pot pastra la frigider cateva saptamani, iar congelate isi pastreaza proprietatile pentru circa 8 luni.

  • Suc de aronia presat la rece, fara adaos de zahar

    Recomandam consumul a maxim 100 ml suc de aronia/ zi (simplu sau diluat cu apa), in cure de 3-6 luni.
    Sucul se va consuma dupa masa (micul dejun sau pranz).

  • Dulceata

    Se poate prepara o delicioasa dulceata de aronia folosind zahar, indulcitori sau suc de mere. Studiile au aratat ca prin acest fel de procesare, continutul de antioxidanti si polifenoli nu se modifica substantial.

  • Bauturi alcoolice

    Din Aronia se pot prepara bauturi alcoolice cum ar fi vinul sau aronata.

  • Fructe uscate

    Fructele uscate se pot consuma ca atare, amestecate in diverse combinatii cu nuci si alte fructe uscate, sau preparate sub forma de ceai.

© Drepturi de autor - Valfruct